Uitleg filters & symbolen
Leer gevoerd
Schoeisel waarbij de binnenkant van de schoen uit leer bestaat
leren binnenzool
Schoeisel waarbij de binnenzool van de schoen uit leer bestaat
Leer
Schoeisel voorzien van een leren schacht
PU
Polyurethaan (PU) is een polymeer. PU is een copolymeer dat bestaat uit twee segmenten:  een hard segment en een zacht segment. Pu heeft de volgende eigenschappen krasvast, schokabsoberend, hard, licht, lage waterdoordringbaarheid, flexibel, grote druk- en treksterkte
Rubber
Rubber is een polymeer. Rubber is slijtvast, hard, flexibel, lage waterdoordringbaarheid
TPU
Thermoplastisch polyurethaan (TPU) is een type polyurethaan kunststoffen met vele nuttige eigenschappen, waaronder elasticiteit, transparantie, en weerstand tegen olie, vet en schuren.

Hoog
Schoeisel met een "hogere" schacht tot boven de enkel
Instapper
Schoenen zonder veters of klittenband maar met een elastische bovenzijde heten instappers.
klomp
Een klomp is een zeer oud type schoeisel. Bij klompen wordt vooral aan de houten klompen gedacht maar een klomp is eigenlijk een soort muil en kan dus ook uit combinatie van leer, hout en/of rubbber bestaan.
Laag
Schoeisel met een "lage" normale schacht tot de enkel
muil
Een muil is een type schoeisel met een open hak en een dicht voorblad.
Sandaal
Een sandaal is een zeer oud type schoeisel. In zijn eenvoudigste vorm bestaat een sandaal uit een zool van tamelijk stug materiaal die met touw of leren riemen onder de voetzool wordt gebonden om tijdens het lopen de voet te beschermen.
Slipper
Slippers zijn een gemakkelijk aan- en uit te trekken schoeisel (Engels: to slip). Ze bestaan uit een zool van relatief stevig materiaal, die aan de voet wordt gehouden door een kleine kap of beugel uit zacht materiaal, waar men met de voorzijde van de voet inglijdt.
Teenslipper
Een variant van een slipper is de teenslipper, een slipper die zijn naam ontleent aan een opstaand stukje hout, leer, plastic of ander stevig materiaal, tussen de grote teen en de tweede teen van de voet geklemd gedragen, wat voor stevigheid zorgt.